5 TIPS TIL Å FÅ BARNA TIL Å SPISE

La "liker ikke!" bli et tilbakelagt kapittel.

Som forelder har vi et ønske om at middagen skal være familiens hyggestund. Men virkeligheten kan like gjerne preges av barn som nekter å spise eller nekter å smake, og den hyggelige familiemiddagen ender opp med krangling og sutring. Hva gjør du da?

Krisemaksimering

Det sies at barn ofte må smake på ny mat ti til femten ganger før de blir vant til smaken. Det er mye, og det kreves en tålmodig pedagog for å holde ut med krisemaksimeringen over en uønsket paprikabit som har forvillet seg over i kyllingen. Som voksen er det vanskelig å forstå motvilligheten mange barn har mot nye smaker, og ikke minst, nye konsistenser, men det finnes håp!

Unngå bakoversveis

Det finnes ingen regler for hva barn liker og ikke liker, men generelt sett er de glad i milde smaker og rene konsistenser. De får bakoversveis av overraskelsesmomenter som bein og slintrer, og liker aller best mat som ikke er blandet sammen på forhånd. Basert på dette, kan vi ta noen snarveier til de små smaksløkene deres. Her er fem tips som hjelper på godstemningen rundt middagsbordet.

 

1.
Juniorkokk

Får barna bli med på matlagingen, er de mye mer motiverte for å smake på sine egne kreasjoner. De trenger kanskje ikke rense fisken, men de kan fint skrelle gulrøtter, knekke egg og panere fiskebitene. Ber du dem i tillegg om hjelp til å dandere maten på tallerkenen, får du ikke bare lekre kunstverk, men også barn som gjerne vil vise at de kan spise opp kunstverket sitt!

2.
Må smake

Ha en regel om at man ikke må spise opp, men man må smake. Selv på det man ikke liker. Smaken utvikles fort hos de små, og selv om oliven er det verste de vet en uke, kan det falle i smak den neste.

3.
Grønnsaker til besvær

De færreste barn liker ihjelkokte grønnsaker. Men råkost med en god dipp derimot, er mer interessant. Lag også gjerne puréer og supper. Da får de i seg alle de viktige næringsstoffene uten å måtte spise de kjedelige ertene de har bestemt seg for å hate.

4.
Mestringsfølelse

Hvem husker ikke ekle leirskolemåltider fra barndommen? Der alt på tallerkenen så like vemmelig ut. Sørg for å at barnet liker minst én av matvarene på tallerkenen, og spe på med nye smaker i tillegg.

5.
Små personer, små porsjoner

Tvang og press fører ofte til en negativ spiral der barnet føler seg misforstått. Når foreldre forsøker å overstyre barnets signaler, kan det lett bli en maktkamp der alle mister fokus. Gi dem heller en liten porsjon, slik at de får muligheten til å be om mer.

Et steg på veien

Barnekassen fra Godtlevert består av retter som er lette for barna å like og er en fin introduksjon til gode matvarer for små og store. Den vil inneholde kjente barneretter som fiskegrateng, laks, fiskekaker og boller, kyllingretter og annet rent kjøtt, samt kjøttboller, kjøttkaker og andre farseprodukter. Mini-kokken gir barna egne oppgaver og gjør det lettere for dem å delta på kjøkkenet. Ukens utforsker gir barna mulighet til å bli bedre kjent med ulike og nye råvarer. Menyheftene vil inneholde en side med fargelegging eller andre oppgaver for å underholde barna.

Barnekassen er med andre ord lagt til rette for å involvere barna på kjøkkenet slik at matlaging og smaking kan bli gøy!

Prøv Barnekassen fra 449,-

Barnekassen innholder retter som barna liker! Nå har vi kampanje slik at du kan teste Barnekassen til en hyggelig pris.

Se meny