Ta bilde av middagen og vinn matkasse!

God mat forlenger livet sies det, men hvordan kan du forlenge den gode maten?

Vinn valgfri matkasse
Hver måned kårer vi en vinner på Instagram av månedens matbilde. Tag ditt bilde med #godtlevert og #skikkeligmiddag så er du med i trekningen av en valgfri matkasse fra Godtlevert. Bildene i eksempelet er tatt med mobil, så du trenger med andre ord ikke proft utstyr får å ta fine matbilder!

Her får du 4 gode tips til å ta fine matbilder:

1. La det bli lys!
Det viktigste å tenke på når man skal ta bilder av mat er lyssettingen. Hvor kommer lyset fra, og hvordan får du retten til å se mest mulig apetittelig ut? Har du et vindu i nærheten så anbefaler vi deg å bruke det. Naturlig lys er det beste, og aller helst skal man droppe blitzen. Det skaper bare ufine skygger og maten blir seende uappetittelig ut.

Ta bilde fra en vinkel der lyset enten kommer fra siden eller bak retten. Er du spesielt interessert kan du bruke en reflektor i form av en isoporplate, sølvfolie eller menyheftet du får med matkassen din. Er det mørkt i rommet og du må bruke blitz anbefaler vi og heller bruke en ekstern lyskilde, gjerne en lommelykt. Dersom du bruker naturlig lys så er det som oftest ikke behov for å legge på filter.

Under ser du tre eksempler på samme matrett. I det første eksempelet kommer lyset fra høyre og fokuset ligger i front på matretten. Det andre eksempelet er likt det første, men det er fokus på forgrunn og bakgrunn, som gjør at maten ikke kommer like godt frem. I det siste eksempelet kommer lyset forfra, altså bak fotografen. Dette gir et flatere lys i bildet som ikke er ønskelig.

2. Komposisjon
Bygg opp retten med de høyeste elementene i midten og litt bak på tallerkenen. Tilbehøret kan gjerne legges på sidene. Bruk friske urter hvis du har det tilgjengelig. Lek med elementer i bakgrunnen, prøv deg frem med glass, flasker, servietter, skåler, lys eller andre detaljer. Det skaper dybde i bildet og hjelper deg med å få frem retten du skal fotografere enda bedre. Du kan også forsøke å gå tett på retten og la maten fylle bildet. Da kan du få frem fine detaljer og teksturer i maten. Tørk vekk søl fra tallerkenen!

3. Vær tålmodig
“Camera eats first” har blitt et vanlig ordtak, og det finnes faktisk noe sannhet bak dette. Det er i bunn og grunn litt uappetittelig å se på en halvspist burger, fremfor en som kommer rett fra kjøkkenet. Husk derfor på å være tålmodig, og la kameraet få første bit. Det kan gjerne se striglet ut, men det går også fint å ha litt organisert rot fra tilberedningen i bakgrunnen. Matlaging kan være rotete, men tørk gjerne bort flekker og sprut på tallerkenen fra danderingen. Det er viktig å ta bildet så raskt som mulig etter at maten er ferdig tilberedt. Dette gjør at retten ser finere ut og du unngår at retten har falt sammen.

4. Lek med farger
Få alltid frem de fargerike elementene i retten. Lager du fargerik mat som en ratatouille, så trenger du ikke å komponere med andre fargerike elementer. Er det snakk om f.eks en fargeløs viltgryte så passer det fint å servere det i en fargerik skål eller legge ved fargerike råvarer som rosenkål eller urter.

Så hva venter du på? Kom i gang med knipsingen. Øvelse gjør mester! Kanskje det blir du som stikker av med en valgfri matkasse.

Besøk vår Instagramprofil

Gå til Instagram